Законопроект №6068, який має заборонити використання пальмової олії в українській харчовій промисловості, готовий до розгляду. Про це пише agronews.ua. Автор законопроєкту, депутат від "Слуги народу", Дмитро Соломчук каже, що причин для розробки такого закону було дві:
- шкідливий вплив цієї олії на здоров’я людей
- скорочення виробництва соняшникової олії через засилля пальмової у харчовому виробництві
Аграрний комітет ВРУ одноголосно підтримав законопроєкт. До слова, використання пальмової олії в Україні різко зросло в 2015 році. Так, вироби з імпортованою пальмовою олією обходяться харчовикам дешевше, ніж з українською соняшниковою олією. Для порівняння: з гектара соняшника можна отримати в середньому 600 л рослинної олії, а з такої ж площі пальм – 3 тонни. Ба більше, пальма дає плоди двічі на рік.
Чим шкідлива пальмова олія
Пальмова олія, яку використовують в Україні, складається із насичених жирних кислот, які приводять до серцево-судинних і навіть онкозахворювань. Продукт довго не псується, томі його додають майже усюди: від молочних і кондитерських виробів до дитячого харчування. Як передає МОЗ, пальмова олія чи маргарини на її основі входять передусім до складу дешевих солодощів, низькоякісних сирів, а також недешевих шоколадних кремів. Солодощі шкідливі високим глікемічним індексом, високим вмістом жирів та відсутністю необхідних людині нутрієнтів і клітковини. Маргарини із пальмовою олією шкідливі, бо в маргаринах є трансжири. Тому у МОЗ радять обирати якісний чорний шоколад, ягоди чи готувати домашні солодощі.
Читайте нас у Telegram. Підписуйтесь на наш канал "Говорить великий Львів"