До кінця року хліб може подорожчати від 5 до 25%. Основні причини – зростання цін на сировину та на енергоносії, що займають значну частину у виробництві борошна та хлібобулочних виробів. Про це повідомив ГолосUA з посиланням на заяву голови Комітету економістів України Андрія Новака.
«Через зростання цін на сировину та на енергоносії відбудеться підвищення загальної собівартості хлібобулочних виробів. Тому виробники та продавці будуть змушені піднімати ціни кінцевим споживачам», – зазначив він.
За його прогнозами подорожчання хліба та хлібобулочних виробів до кінця року може скласти від 5 до 25%. Незважаючи на те, що цього року Україна очікує рекордний урожай ранніх зернових культур, в тому числі, пшениці, на світовому ринку існує дефіцит якісного зерна. Деякі країни через несприятливі погодні умови не зібрали очікуваної кількості зерна, або зерно нового врожаю було некондиційним. Тому продовольча пшениця з високим вмістом протеїну вже подорожчала до більш ніж 300 доларів за тонну, і, можливо, ця тенденція у світі триватиме. Пропозиція на ринку обмежена, що провокує зростання цін. Оскільки Україна традиційно експортує приблизно 70% обсягу врожаю, внутрішні ціни, як розповів «Сегодня» президент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко, повністю залежать від кон’юнктури зовнішнього ринку. Таким чином восени українцям варто очікувати зростання цін на хліб.
«Усі країни роблять стратегічні запаси зерна, – зазначив він. – Ринок має вдосталь грошей, світова економіка «перегріта» доларом, ми спостерігаємо і його інфляцію. Зараз ціна на пшеницю формується не на фермерських господарствах, де її вирощують, а на світових фондових біржах».
За його словами, з одного боку, високі ціни на зерно є позитивним фактором з точки зору заробітку держави за рахунок надходження валюти, доходів трейдерів і фермерів, однак для кінцевого споживача хлібної продукції це не стане чинником її здешевлення. Тим часом уряд звітує про небувалий врожай зернових і зернобобових культур цього року. За офіційними даними, вже намолочено ранніх зернових і зернобобових близько 45 мільйонів тонн. У цілому українські аграрії планують зібрати близько 85 мільйонів тонн зерна, прогнози щодо ранніх зернових дуже хороші. Юрій Дученко підрахував, що на внутрішньому українському ринку є залишитися близько 5 мільйонів тонн продовольчої пшениці. Однак від подорожчання хліба це не врятує. За його словами, в собівартості хліба простої рецептури борошно займає близько 40%.
«Станом на вересень наші борошномельні підприємства закуповують зерно на 27% дорожче, ніж у вересні 2020-го року. Наприклад, якщо взяти київський регіон, зерно пшениці другого класу коштує 7 900 гривень за тонну», – зазначив фахівець.
Він також додав, що якщо тенденція збережеться, то немає впевненості, що найближчим часом борошно не подорожчає ще більше, адже зараз фермери змушені продавати зерно трохи дешевше, щоб оперативно отримати оборотні кошти на завершення збору врожаю. Окрім вартості борошна, на кінцеву ціну хлібобулочних виробів впливають ціни на цукор і масло. А ці продукти за рік значно подорожчали, не кажучи вже про подорожчання енергоносіїв і паливно-мастильних матеріалів, які теж є складовою собівартості.
«Якщо ми говоримо про газ, без якого випікати хліб неможливо, то з вересня 2020-го по вересень 2021-го він подорожчав в чотири рази; ми бачимо світові рекорди ціни на газ, тобто спрогнозувати, яка буде далі ціна на енергоносії, дуже важко», – наголосив Дученко.
Нагадаємо, що в Україні зростають обсяги експорту та імпорту. Для держави це добре. Натомість ціни для українських споживачів летять угору.
Читайте нас у Telegram. Підписуйтесь на наш канал "Говорить великий Львів"