четвер, 6 лютого, 2025
НТА > НОВИНИ > Картопля дорожчає. І це лише початок. Прогноз економіста

Картопля дорожчає. І це лише початок. Прогноз економіста

Осінь принесе чимало інфляційних "сюрпризів", які позначаться на цінах найпопулярніших продуктів

Картопля дорожчає. І це лише початок. Прогноз економіста
Упродовж останніх тижнів відчувається тенденція подорожчання картоплі. За місяць ціна на неї зросла майже вдвічі – з 8-ми до 15-ти гривень за кілограм. За оцінками експертів, це відбувається через сухість землі (стосується переважно центральних і північних регіонів України), що змушує деяких фермерів призупиняти збір врожаю, спричиняючи дефіцит на ринку.

Економічний експерт Віктор Гальчинський у коментарі NTA наголосив, що насамперед таким чином працюють елементарні економічні закони. «Є попит і пропозиція. Що більше продукції на ринку, то вона дешевша. Десь її розпочинає меншати, з’являється спокуса заробити. Щось подібне маємо і в цій ситуації», – зазначив він. Експерт вважає, що у випадку з картоплею все стабілізується, і нічого надзвичайного з цінами на неї не відбуватиметься. Хоча загалом, на його думку, осінь «подарує» нам чимало інфляційних неприємних сюрпризів. «На ці процеси вплинуть і цінові вибрики з енергоносіями, і те, що оптовики можуть затіяти свої хитрі ігри, і ще якісь моменти. Так що попереду на нас можуть чекати серйозні «інфляційні коники», які відчутно вдарять по кишені», – підсумував Віктор Гальчинський. Директор великої насіннєвої картопляної компанії «Агріко Україна» Микола Гордійчук у коментарі AgroTimes зазначив, що ціна на картоплю стабілізується лише в листопаді, коли повністю завершиться копання картоплі, а продукцію закладуть у сховища. Своєю чергою, керівник відділу продажу картопляного підприємства Сергій Бородавко в ефірі програми «Ранок з Україною» заявив, що запасатися картоплею потрібно вже зараз. А для того, щоб запаси картоплі не розпочали псуватися вже за тиждень, варто звертати увагу на сорт коренеплоду. «Краще купувати пізні сорти, такі як «Рудольф», «Пікассо» – вони добре зберігаються – можуть спокійно долежати до квітня-травня», – порадив фахівець. Він також зазначив, що відрізнити ранній сорт картоплі від пізнього можна за візуальними ознаками: у пізніх сортів шкірка більш груба. Також важливо переконатись, що серед придбаної картоплі немає пошкодженої, бо одна така може зіпсувати весь запас. Тож купувати картоплю аграрії радять лише в сітці, незалежно від об’єму. Нагадаємо, що, за даними Державної служби статистики, в першому півріччі 2021-го року в Україні значно зросли ціни на продукти харчування. Найбільше подорожчали соняшникова олія та цукор – за останній рік на 80% та 70% відповідно. Решта ключових товарів, які споживають українці (м’ясо, риба та молочні вироби) подорожчали на 5-20%. Натомість через перенасичення на ринку фермери Херсонщини не можуть продати кавуни навіть за 30 копійок за кілограм. Раніше селяни продавали кавуни у сусідні держави – Білорусь, країни Балтії. Однак звичні канали постачання обмежили коронавірусна та політична кризи. Дійшло до того, що аграрії знищують непродані кавуни. Причиною тому є відсутність попиту на баштанні культури, які й так продають за копійки.

Читайте нас у Telegram. Підписуйтесь на наш канал "Говорить великий Львів"