субота, 11 січня, 2025
НТА > НОВИНИ > Душа просить солянки. Найрізноманітніші варіації улюбленої страви "після свята"

Душа просить солянки. Найрізноманітніші варіації улюбленої страви "після свята"

Солянка – це суп, який готують на м'ясному, рибному чи грибному бульйоні

Душа просить солянки. Найрізноманітніші варіації улюбленої страви "після свята"

Після різдвяних свят із залишків їжі – сирної та м'ясної тарілок, оливок, маслин, овочів – можна приготувати смачну солянку. Основний інгредієнт –  м'ясний, рибний чи грибний бульйон. Ця страва не даремно користується особливою популярністю після зимових свят. Попри те, що солянка - ситна, її характерний, чітко виражений смак із кислинкою - як бальзам на душу після тривалих гостин. Як приготувати смачну солянку вдома – читайте у матеріалі NTA.

Класичний рецепт. Інгредієнти

[gallery size="full" columns="1" ids="363195"] Назва «солянка» походить від назви страви «селянка» – характерної сільської страви. Рецепт «селянки» був простий: залишки різних продуктів селяни змішували в казані і варили. Звідси походить і класичний рецепт солянки, який обов'язково включає мінімум чотири різновиди м'яса або м'ясних виробів: варене м'ясо, обсмажене, сосиски, ковбаси та інші. Далі йдуть мариновані гриби, мариновані чи солоні огірки, цибуля та морква, томатна паста, маслини. Солянку подають із лимоном та ложкою сметани. Але рецепт м'ясної солянки не єдиний. Залежно від того, що ви додаватимете в солянку, ви отримаєте різні рецепти цієї першої страви: рибної, з ковбасою, з капусти, з грибами, овочевої, по-грузинськи, домашньої. Найпопулярніший рецепт солянки м'ясної збірної - класичний.

Для приготування класичної солянки на чотири порції будуть потрібні такі інгредієнти:

  • 1, 2 літра (близько 5 склянок) нежирного м'ясного або курячого бульйону. При бажанні ви можете використовувати тільки воду або наполовину розбавити нею бульйон.
  • 1 велика цибулина, дрібно нарізана.
  • 1 велика морква терта.
  • 70 грамів бекону або грудинки (нарізаних).
  • 100 грамів копченої ковбаси зі свинини.
  • 160 грамів курячої грудки (або іншого курячого м'яса), подрібненого кубиками.
  • 3 великих солоних огірка, дрібно нарізаних.
  • 3 ложки столові томатної пасти.
  • 1/2 ложки чайної паприки (краще копченої).
  • 1 велика картоплина, нарізана маленькими кубиками.

Перелік і кількість необхідних м'ясних інгредієнтів для супу має рекомендаційний характер. Не варто боятися замінювати компоненти і змішувати їх  на свій смак. Або ж просто використовувати те, що у вас є.

Для подачі на стіл необхідно мати:

  • 1/2 великого лимона;
  • Ваші улюблені зелені, червоні або чорні оливки (за смаком).
  • Дрібно нарізаний кріп і / або пастернак.
  • Чорний перець.
  • Сметана (не обов'язково).

Процес приготування

Зазначимо, що солянка – це від слова «сіль», що натякає на смак страви.

  • Щоб приготувати цей суп, в першу чергу необхідно налити бульйон у велику каструлю і підігріти його.
  • У глибокій сковороді обсмажте бекон, ковбасу, шинку (та інші м'ясні вироби, які ви використовуєте) на середньому вогні.
  • Коли жир розтопиться, додайте нарізану цибулю і терту моркву. Смажте деякий час, але не дозволяйте їм ставати коричневими.
  • Додайте потім розрізані солоні огірки, тушкуйте ще 5 хвилин.
  • Покладіть в суміш томатне пюре, паприку і каперси, добре перемішайте і вимкніть плиту.

Саме при дотриманні цих вимог виходить смачна м'ясна класична солянка. [gallery size="full" columns="1" ids="363200"] За рецептом необхідно довести до кипіння бульйон, додати в нього порізану картоплю.

  • Дайте рідині знову закипіти, а потім варіть 5 хвилин на слабкому вогні.
  • Далі додайте підсмажену суміш, після покладіть м'ясні вироби - курячу грудку, яловичий язик і так далі.
  • Нехай суп вариться на повільному вогні 5-10 хвилин, потім спробуйте його на смак.
  • Якщо страва недостатньо солона, необхідно додати розсіл.
  • І нарешті можна вимкнути вогонь, накрити каструлю кришкою і дати солянці настоятися кілька годин.

Як подавати

[gallery size="full" columns="1" ids="363198"] Подавати на стіл класичну солянку прийнято з тонкою скибочкою лимона, нарізаним кропом і / або пастернаком і декількома оливками в кожній тарілці. Можна додати сметану за смаком. Суп відмінно підійде для частування в зимовий вечір, особливо якщо подати його зі свіжоспеченим хлібом, найкраще домашнім.

Рибна

Рибну солянку готують аналогічно, але в бульйоні варять супові овочі. М'ясо замінюється рибою, такий як осетер, лосось, або прісноводними раками. Нарешті, в суп додається лимонний сік. [gallery size="full" columns="1" ids="363199"]

Інгредієнти

  • рибний бульйон – 1 л
  • філе зубатки – 200 г
  • філе слабосоленої форелі – 200 г
  • філе лосося – 200 г
  • філе окуня – 200 г
  • каперси – 40 г
  • таджаські оливки – 40 г
  • лавровий лист – 4 шт
  • огірки солоні – 60 г
  • цибуля біла – 60 г
  • олія оливкова – 40 г
  • томатна паста – 4 ст. л.
  • сметана – 4 ст.
  • кріп – 8 г
  • сегменти лимона без шкіри для прикраси
  • багет для подачі
  • плавлений сир для подачі
  • щуча ікра для подачі

Покроковий рецепт

  • Цибулю нарізати у довільній формі та обсмажити в сотейнику на оливковій олії.
  • Влити в сотейник рибний бульйон та додати томатну пасту, дрібно рубані солоні огірки, оливки, лавровий лист та каперси.
  • Довести до кипіння, додати крупно нарізане філе зубатки, лосося та окуня, варити до готовності.
  • Солянку перелити в тарілку, по центру розмістити шматки відвареної риби та зверху – філе форелі с/с.
  • Прикрасити великими краплями сметани, свіжим кропом та сегментами лимона. Подавати з намазаними плавленим сиром шматками багету та щучою ікрою.

Грибна

Для грибної солянки порізану капусту смажать на вершковому маслі разом з огірками, томатами і невеликою кількістю огіркового розсолу. Окремо обсмажуються гриби і цибулю, які потім змішуються з овочами. Це самий густий варіант страви, більш нагадує другу страву, ніж суп.

Рецепт пісної грибної солянки

[gallery size="full" columns="1" ids="363201"] Інгредієнти

  • огірки солоні 2 шт.
  • гриби свіжі 400 г
  • картопля 2 шт.
  • цибуля 1 шт.
  • морква 1 шт.
  • оливкова олія 3 ст. л.
  • томатна паста 1 ст.
  • цукор 0,5 ч. л.
  • вода 2 л
  • сіль
  • перець чорний молотий
Покроковий рецепт
  • Картопля очистити, нарізати кубиками і всипати в киплячу воду.
  • Одночасно робимо традиційну засмажку з моркви та цибулі. Цибулю подрібнити, моркву натерти на тертці.
  • На сковороді розігріти оливкову олію та обсмажити овочі до пом'якшення.
  • Печериці очистити та нарізати пластинками.
  • Додати в сковороду нарізані печериці, томатну пасту та цукор.
  • Солоні огірки нарізати тонкою соломкою та перекласти в каструлю.
  • Томити засмажку доти, поки не випарується зайва рідина. Потім відправити її до каструлі до картоплі.
  • Варити ще 5-10 хвилин|мінути| до повної готовності картоплі. Замість солі можна додати огірковий розсіл, він надасть солянці приємного аромату.
  • Традиційно прикрашаємо тарілки із солянкою маслинами чи оливками без кісточок, лимоном та зеленню. Грибна солянка готова.
За матеріалами відкритих інтернет-джерел 

Читайте нас у Telegram. Підписуйтесь на наш канал "Говорить великий Львів"