п’ятниця, 14 березня, 2025
НТА > НОВИНИ > Перший в Україні банк їжі відкрили у Львові

Перший в Україні банк їжі відкрили у Львові

Ідею продовольчого банку запозичив у Німеччині львів’янин Ростислав Косюра, там він мешкав багато років. Там теж існують схожі організації, які збирають невикористану їжу від закладів харчування і роздають потребуючим.

Перший в Україні банк їжі відкрили у Львові
У Львові, на вулиці Кульпарківській, 158, запрацював перший в Україні продовольчий банк їжі «Тарілка», де люди, які цього потребують, можуть безкоштовно отримати продукти. Товари, термін придатності, яких завершується, з супермаркетів та кафе потраплятимуть не до смітника, а на полиці банку їжі. «До нас потрапляють усі продукти, які є у супермаркетах. Від хлібобулочних виробів до м’ясної та молочної продукцій. Тут, у холодильнику, бачте, є і йогурти, і сир, сметана, молоко. В окремому відділі є досить великий запас сосисок, ковбасок, шпондерів. Щодня продуктовий набір змінюється. Усе залежить від партнерів, які постачають нам продукти. Тож одразу попереджаємо відвідувачів – обирати їжу, на жаль, не можна. Ми розподіляємо усе самостійно так, аби у продуктовому наборі було усього потрохи»

, – розповідає співзасновниця ГО «Тарілка» Анна Слюсаренко. Мука, солодощі, крупи, овочі та фрукти. Усе це нужденні можуть отримати безкоштовно. Львівські волонтери громадської організації «Тарілка» ці продукти збирають у супермаркетах та ресторанах, з них і формують щодня благодійні пакунки. «У день ми видаємо по 10 продуктових наборів. Бувають такі дні, коли їжі справді багато. І саме такий досвід нам показує, що ми можемо готувати більше продуктових наборів і запрошувати з цього тижня не 10 людей, а навіть 15-20. Мене надихає те, що це не одноразова дія, а процес, де можна допомагати іншим. Сортувати продукти, віддавати людям, бачити у їхніх очах вдячність – це мій спосіб робити добре діло на постійній основі», – додає Анна Слюсаренко. Черга по такі пакунки – чимала. Найбільше у банку їжі зібралося пенсіонерів. Всі, в один голос, кажуть, придбати продукти самотужки – їм вкрай складно. «Копійки не хватає. Ті 2 000 гривень, які отримаєш – дуже мало. А лікарства – дорогі. Отримала пакунок. Таки, дякувати Богу, хоч хтось думає за нас», – тішиться пенсіонерка Людмила.  «Потребую усього й потрошки, бо на пенсію 2600 тяжко вижити. Чого у пакунку лише немає: і хліб, кефір, масло, ковбаса. Ой! Та це ж файно. Якщо нам так будуть давати, то до 100 років проживемо», – також радіє пенсіонерка Ольга.  Реєстрація. Аби отримати продуктовий набір слід завчасно зареєструватися за номером +38 067 00 64 720. Для цього потрібні паспорт, посвідчення пільгової категорії населення та номер телефону, за яким волонтери контактуватимуть з вами. Якщо не зможете додзвонитися за вищевказаним номером – не хвилюйтеся, волонтери обов’язково перетелефонують. Продуктовий набір. Після реєстрації відвідувач може отримати стільки продуктів, скільки поміщається у спеціальну торбинку «Тарілки». Продуктовий набір формує волонтер безпосередньо у банку. Потребуючі отримують набори із тих продуктів, які надійшли цього дня. «Зареєструватися можуть люди, які відносяться до таких соціальних груп, як багатодітні сім’ї, пенсіонери, люди з інвалідністю, тобто ті, хто мають статус малозабезпечених і потребують нашої допомоги. Після реєстрації ми кажемо, у який день їм потрібно до нас прийти. Приблизно о 18 годині всі потребуючі збираються на Кульпарківській, 158 та отримують свій продуктовий набір безкоштовно», – розповідає керівниця команди логістики ГО «Тарілка» Анна Дідик.  За словами керівника «Тарілки» Івана Павліша проєкт поєднує екологічну та соціальну складові. За статистичними даними, у світі третину всіх продуктів викидають на смітник. Україна – серед лідерів Європи за кількістю сміттєзвалищ, які наполовину складаються з органічних продуктів. Тож банк їжі створили, аби зменшити рівень цих відходів та забезпечити щоденним харчуванням нужденних. Ідею продовольчого банку запозичив у Німеччині львів’янин Ростислав Косюра, там він мешкав багато років. Там теж існують схожі організації, які збирають невикористану їжу від закладів харчування і роздають потребуючим. «Німеччина зараз нараховує близько 1000 таких продовольчих банків. В Україні ми відкрили – перший. Ми майже 2 роки йшли до того, аби відкрити двері нашого продовольчого банку. Досить гарно нам вдалося попрацювати: ми отримали і приміщення, закупили автомобілі, напрацювали алгоритми. Маємо позитивну тенденцію – до нас щоразу частіше звертаються. Вже не ми шукаємо партнерів, а партнери шукають нас», – розповідає керівник та співзасновник ГО «Тарілка» Іван Павліш. Зараз «Тарілка» співпрацює з десятьма мережами супермаркетів чи виробництвами, які надають продукти. До слова, вже зараз львівська організація має список з понад 150 потребуючих.

Дарина Татарчук

 

Читайте нас у Telegram. Підписуйтесь на наш канал "Говорить великий Львів"