![Для здорового сну і хорошої роботи серця. ТОП корисних властивостей черешні Для здорового сну і хорошої роботи серця. ТОП корисних властивостей черешні](https://nta.ua/public/storage/image/news/gFgxCOTveiYw7HnT02ZjnUEbQEya9maDanZ48lgL.jpg)
Солодкі і трохи терпкуваті плоди позитивно впливають на здоров'я, що робить їх чудовим доповненням до вашого раціону, пише Health Line. Наприклад, один красномовний факт: черешня потрапила в перелік фруктів Американського інституту досліджень раку (AICR), які варто їсти при боротьбі з онкологією. Ось 6 вражаючих властивостей черешні, які позитивно впливають на здоров’я.
Наповнює поживними речовинами
Черешня – це дрібні кісточкові фрукти, які мають найрізноманітніші кольори та смаки. Є дві основні категорії – терпка та солодка, або Prunus cerasus L. та Prunus avium L., відповідно. Кольори плодів можуть варіюватися від жовтого до глибокого чорно-червоного. Всі сорти надзвичайно поживні та містять клітковину, вітаміни та мінерали. Одне горня солодкої сирої черешні без кісточок містить: 97 калорій, 2 грами білка, 25 грам вуглеводів, 3 грами клітковини, 18% від денної норми вітаміну C, 10% калію, 5% міді і 5% марганцю. Вітамін С необхідний для підтримки імунної системи та здоров’я шкіри, тоді як калій потрібен для скорочення м’язів, функції нервів, регуляції артеріального тиску та багатьох інших важливих процесів організму. Черешні також є хорошим джерелом клітковини, яка допомагає підтримувати здорову травну систему, бо «годує» корисні кишкові бактерії та сприяє регулярності роботи кишечника. Харчові волокна в черешні знижують ризик розвитку раку прямої кишки. Дієта з високим вмістом клітковини також може допомогти знизити вагу, сприяючи відчуттю насичення та зменшуючи сплеск інсуліну та цукру в крові. Сім різних видів раку пов’язані з надлишком жиру в організмі, тому підтримка здорової ваги дуже важлива. Також черешня забезпечує організм вітамінами групи В, марганець, мідь, магній і вітамін К.
Багата антиоксидантами та протизапальними сполуками
Хоча кількість та тип можуть варіюватися залежно від сорту, вся черешня наповнена антиоксидантами та протизапальними сполуками, що може допомогти в боротьбі з окислювальним стресом, станом, пов’язаним із множинними хронічними захворюваннями та передчасним старінням. У черешні особливо багато поліфенолів – великої групи рослинних хімікатів, які допомагають боротися з пошкодженням клітин, зменшують запалення та сприяють загальному здоров’ю. Багаті поліфенолом дієти можуть захистити від багатьох хронічних захворювань, які викликають хвороби серця, діабет, психічні розлади та деякі види раку. Черешня містить каротиноїдні пігменти, такі як бета-каротин і вітамін С, які також мають протизапальні та антиоксидантні властивості.
Сприяє відновленню фізичних сил
Дослідження показують, що протизапальні та антиоксидантні сполуки у черешні можуть полегшити біль у м’язах при пошкодженні та болях, спричинених фізичними вправами. Терпкі черешні та їх сік є ефективнішими, ніж солодкі сорти, хоча обидва вони можуть допомогти спортсменам. Встановлено, що терпкий черешневий сік та його концентрат прискорюють відновлення м’язів, зменшують біль у м’язах, спричинену фізичними вправами та запобігають втраті сили у спортсменів.
Користь для серця
Збільшення споживання таких поживних фруктів, як черешня – це смачний спосіб захистити своє серце. Багато досліджень показують, що дієти, багаті фруктами, пов'язані зі зниженим ризиком серцевих захворювань. Черешні особливо корисні, адже багаті поживними речовинами та сполуками, які сприяють здоров’ю серця, включаючи антиоксиданти калію та поліфенолу. Це допомагає виводити надлишок натрію з організму, регулюючи артеріальний тиск. Ось чому високе споживання калію було пов’язано зі зниженням ризику серцевих захворювань та інсульту. Понад те, черешня багата потужними поліфенольними антиоксидантами, включаючи антоціани, флавоноли та катехіни, які можуть допомогти зберегти ваше серце здоровим, захищаючи від пошкодження клітин та зменшуючи запалення. Отже, черешні наповнені антиоксидантами калію та поліфенолу, які мають потужні захисні властивості для серця.
Полегшує симптоми артриту та подагри
Завдяки своєму потужному протизапальному ефекту черешня може зменшити симптоми артриту та подагри. А саме типу артриту, спричиненого накопиченням сечової кислоти, що призводить до сильних набряків, запалень та болю в суглобах. Багато досліджень показують, що черешня допомагає пригнічувати окислювальний стрес і зменшити запалення, пригнічуючи білки. Що зменшує симптоми, пов'язані з артритом. Крім того, вона знижує рівень сечової кислоти в організмі, що робить цей фрукт особливо корисним для тих, хто страждає на подагру.
Покращує якість і тривалість сну
Вживання черешні або вживання терпкого черешневого соку може допомогти покращити якість вашого сну. Плоди містять мелатонін - речовину, яка допомагає регулювати ваш цикл сну і неспання.
Найдорожча у світі. Ціни на черешню йдуть на рекорд, - читайте тут
З чим поєднувати черешню
Черешня - універсальна. І солодкі, і терпкі сорти добре поєднуються з багатьма продуктами харчування. Крім того, супутні продукти, такі як сушена черешня та черешневий сік, вносять цікаві доповнення до багатьох рецептів. Ось кілька способів включити черешню у свій раціон:
- Насолоджуйтесь свіжими, як десертом.
- З’єднайте сушену черешню з крихтами темного шоколаду, несолодкими кокосовими пластівцями та солоним мигдалем.
- Зробіть суміш замороженої терпкої або солодкої черешні, ложки йогурту, вівсянки або пудингу чіа.
- Додайте до фруктового салату половинки черешні без кісточок.
- Включіть сушену черешню у випічку для природного підсолодження.
- Додайте трохи терпкого черешневого соку і скибку лимона в газовану воду.
- Додайте свіжу або варену черешню в морозиво, пироги та інші десерти.
- Приготуйте домашній черешневий соус до м’ясних страв.
- Збийте блендером черешню, нарізану кубиками, із базиліком, щоб подавати до пікантних страв.
- Додайте заморожену черешню до улюбленого смузі.
Можливості використання черешні на кухні безмежні, тому не бійтеся експериментувати, адже черешню можна використовувати як у солодких, так і у солоних рецептах. Олена Івашків
Читайте нас у Telegram. Підписуйтесь на наш канал "Говорить великий Львів"