Ось сім властивостей ожини, корисних для здоров'я:
1. Вони наповнені вітаміном С.
Лише одна склянка сирої ожини містить 30,2 міліграма вітаміну С, а це половина рекомендованої добової норми. Вітамін С є невід'ємною частиною утворення колагену в кістках, сполучній тканині та кровоносних судинах. Він також допомагає загоювати рани, регенерує шкіру, зменшує кількість шкідливих вільних радикалів (молекул, що виділяються токсинами) в організмі, поглинає залізо, лікує застуду, запобігає цинзі. Також він зменшує утворення в організмі речовин, що викликають рак, адже діє як антиоксидант, зменшує окислювальний стрес в організмі, який може призвести до раку.
2. Вони багаті клітковиною
Більшість людей не отримують достатньої кількості клітковини у своєму раціоні. Низький вміст клітковини в кишківнику провокує проблеми травлення: здуття живота, запор та біль у шлунку. Також брак клітковини збільшує ризик серцевих захворювань. Дієта з високим вмістом клітковини допомагає знизити рівень холестерину, сприяє регулярній дефекації, регулює рівень цукру в крові, сповільнюючи швидкість засвоєння цукру, дає відчуття ситості та живить корисні кишкові бактерії. Одна склянка сирої ожини містить майже 8 грам клітковини.
3. Чудове джерело вітаміну К
Брак вітаміну К провокує сильні кровотечі, адже цей вітамін допомагає згортанню крові. Вітамін К також відіграє роль у кістковому обміні. Його дефіцит призводить до зниження кісткової маси та переломів кісток, викликає легкі синці, сильні менструальні кровотечі та кров у калі або сечі. Всього одна склянка сирої ожини містить майже 29 мікрограмів – більше третини денної рекомендованої норми вітаміну К. Якщо ви приймаєте розріджувачі крові, обов’язково вживайте зменшену кількість продуктів з високим вмістом вітаміну К, таких як ожина, зелені листові овочі, соєві боби та кисломолочні продукти. Порадьтеся зі своїм лікарем щодо кількості ягід, яку ви можете з’їсти.
4. Високий вміст марганцю
Марганець життєво необхідний для здорового розвитку кісток та сильної імунної системи. Він також допомагає вашому організму метаболізувати вуглеводи, амінокислоти та холестерин. Як і вітамін С, марганець відіграє ключову роль у формуванні колагену. Фермент, який допомагає марганцю утворювати колаген і сприяє заживленню ран. Марганець запобігає остеопорозу, регулює рівень цукру в крові та зменшує епілептичні напади. Одна склянка сирої ожини містить 0,9 міліграмів марганцю, що становить майже половину рекомендованої добової норми.
5. Покращує роботу мозку
Вживання ожини поліпшує здоров'я мозку та запобігає погіршенню пам’яті, спричиненому старінням. Виявляється, що антиоксиданти в цих ягодах борються з вільними радикалами та змінюють взаємодію нейронів мозку. Це зменшує запальні процеси мозку, які призводять до когнітивних та рухових проблем, характерних при старінні.
6. Підтримує здоров'я ротової порожнини
Ви можете додати ожину до свого щоденного стоматологічного режиму. Адже екстракт ожини має антибактеріальну та протизапальну здатність проти бактерій, що викликають захворювання порожнини рота, ясен та карієс.
7. Корисна для діабетиків
Ожина – відмінний варіант, щоб схуднути або для низьковуглеводної дієти. Одна склянка сирої ожини містить лише 62 калорії, 1 грам жиру та лише 14 грам вуглеводів. Це хороший варіант для збалансованого харчування. Ожина також має низький глікемічний індекс, який сягає 25-ти. ГІ оцінює, як продукти, що містять вуглеводи, можуть вплинути на підвищення рівня глюкози в крові. Значення індексу до 55 вважається кращим для контролю рівня цукру в крові. Глікемічне навантаження (ГН) враховує ГІ, а також грами вуглеводів у типовій порції. ГН вважається більш точною оцінкою того, як їжа може вплинути на рівень цукру в крові. ГН ожини становить лише 4, що є дуже низьким показником. Ожину небезпідставно називають суперпродуктом. У цих ягодах багато корисних вітамінів і мінералів, клітковини та антиоксидантів. У них мало калорій, вуглеводів і жиру. Ожина також універсальна і її легко додати до раціону.
Що можна приготувати з ожини
Насолоджуйтесь ожиною у смузі, кефірі чи йогурті або в зеленому салаті. Зі свіжих плодів ожини варять варення, компот, джем, мармелад, роблять начинку для пирогів і тортів. А ще з ожини виходять дуже смачні настоянки, наливки та вино. Також чудові виходять пряні соуси для м’яса і риби, вони додадуть особливого смаку борщу і овочевим супам. Ожину можна заморожувати на зиму, а влітку комбінувати не лише з фруктами й іншими сортами ягід, але і з овочами: кабачком, гарбузом, томатами.
Читайте нас у Telegram. Підписуйтесь на наш канал "Говорить великий Львів"