Про це пише Bloomberg. Кен Кох, засновник компанії Nanyang Sauce, яка понад три десятиліття виготовляє популярні соуси з чилі, з жалем повідомляє, що цього року йому довелося зменшити виробництво своїх соусів на 25%. Він зазначає, що зміни клімату, зокрема екстремальні погодні явища в основних районах вирощування чилі, стали причиною збільшення цін та зниження гостроти перців.
"Це не просто випадковість, а тривалий тренд, і це впливає не лише на чилі, але й на інші продукти. Наприклад, кава стає більш гіркою, а кокоси — менш ароматними", — зазначає Кох.
Згідно з даними Організації ООН з продовольства та сільського господарства (FAO), на Азію припадає близько 70% світового виробництва чилі. Однак зміни клімату призводять до посилення непередбачуваних погодних умов, таких як посухи та повені, що негативно впливають на врожайність і пекучість перців. Це ставить під загрозу смакові якості чилі, адже він здатний виробляти більше капсаїцину (речовини, що відповідає за гостроту) в умовах сильнішої спеки та посухи.
"Це великий виклик для фермерів, — каже агроеколог Крайг Крафт. — Клімат змінився настільки, що іноді навіть не можна передбачити, чи вдасться виростити хороший врожай".
Кухарі також мають адаптуватися до цих змін. Наприклад, шеф-кухар із Сінгапуру Даніель Сіа зауважує, що для досягнення потрібної гостроти тепер він використовує на 20% більше чилі, а іноді й змішує різні види перців. Схожа ситуація спостерігається в інших країнах, де чилі використовуються в традиційних стравах. В Японії, Тайвані та Індії також відзначають зниження пекучості перців через зміну клімату.
"Коли ви їсте чилі, ви відчуваєте, як палаєте, а потім потієте, — каже мексиканська шеф-кухарка Тамара Чавес. — Але цього ранку я з'їла шість чилі, і не відчула нічого".
Кліматичні зміни впливають не лише на смак, але й на саму культурну ідентичність страв, де чилі завжди було важливою складовою.
Читайте нас у Telegram. Підписуйтесь на наш канал "Говорить великий Львів"