середа, 5 лютого, 2025
НТА > НОВИНИ > Їстівне пакування для кави та супу. Українські студенти розробили унікальні біопакети для продуктів

Їстівне пакування для кави та супу. Українські студенти розробили унікальні біопакети для продуктів

Їстівне пакування для кави та супу. Українські студенти розробили унікальні біопакети для продуктів
Студенти Сумського національного аграрного університету розробили біорозкладне пакування, яке навіть можна з’їсти.

Про нові екорозробки та створення їстівного і біорозкладного пакування розповіла NTA розповіла одна із винахідниць Тетяна Ярмош. Ідея виникла спонтанно, під час лабораторних робіт в університеті. За словами студентки, у процесі виробництва харчів утворюється до 25% харчових відходів і вторинної сировини, яку нераціонально використовують. «Ми спробували використати відходи, які маємо вдома. Наприклад, варимо суп і викидаємо лушпиння з картоплі, шкірку моркви, буряка. Тож ми вирішили: чому б не спробувати зробити пакування з харчових відходів.  Висушили і подрібнили ці відходи. Коли отримали результат, то здивувалися. Пакування було цілим - із запахом овочів», - розповіла Тетяна. [gallery size="medium" link="file" ids="319836,319837,319838,319839,319840,319841"] Пакування є повністю біорозкладним, тому не засмічуватиме навколишнє середовище. Для його виготовлення потрібні лише харчові відходи та біополімери як зв’язкові елементи. Ба більше, такі пакети можуть бути навіть їстівними. «Далі ми придумали зробити їстівне пакування. Всі відходи з овочів та фруктів промивали, обробляти, висушували»,  - пояснила студентка. Також студенти разом із викладачем використовують для створення пакування яєчну шкаралупу, однак обробляє її спеціальна компанія, щоби споживачі не ризикували підхопити сальмонельоз чи заробити патогенну мікрофлору.

Розчинилося у воді - і можна їсти

Ще одна розробка - пакування для супу. У прозору їстівну плівку пакують уже готові, пастеризовані овочі для супу. Згодом цей пакет з овочевим набором кидають у гарячу воду. Плівка у воді одразу розчиняється. За такою ж технологією також можна виготовляти пакування для чаю та кави. Тетяна Ярмош зауважила, що їстівне пакування можна використовувати  і для виготовлення біогазу, компостувати та отримувати добриво. Якщо ж викинути, воно за короткий термін розкладеться. Термін зберігання ще не дослідили, проте пакування зберігає вологу і всі корисні речовини. «Ми почали експериментувати з етикетками. Взяли молочну продукцію і замінили звичайну етикетку на біорозкладну. Для цього використовували яєчну шкаралупу, щоб етикетка була біла. Згодом використовували кольорові штампи з натуральних барвників. Зелений колір – це залишки зеленого чаю, червоний – буряк, синя – шкірки з винограду», - додала вона. Наразі студентка ще експериментує із пакуванням для масла, аби воно зберігало форму при будь-яких температурах. Нагадаємо, 1 червня ВРУ ухвалила закон, який забороняє розповсюдження пластикових пакетів: тонких, надтонких та оксорозкладних. «За»  проголосували  297 депутатів. Закон набере чинності з 1 січня 2022 року, щоб торгові заклали заклади встигли підготуватися до нововведення. Валерія РАБІНОВИЧ

Читайте нас у Telegram. Підписуйтесь на наш канал "Говорить великий Львів"